Ortodonti Polikliniği
24 Mart 2022



ORTODONTİ NEDİR?

    Ortodonti dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisini, tedavisini ve önlenmesini üstlenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu problemler maloklüzyon olarak adlandırılır. Maloklüzyonun anlamı kötü kapanıştır.

    Dişlerin ve çenelerin kötü pozisyonlarını aygıtlar ve teller kullanarak güzel bir yüz estetiği sağlamak için düzelten, fakülte sonrası özel eğitim alan diş hekimlerine ORTODONTİ UZMANI veya ORTODONTİST denir.

NEDEN ORTODONTİK TEDAVİ ?


Sağlık: Çapraşık dişler düzgün dişlere oranla daha zor temizlenir. Bundan dolayı daha kolay çürürler. Diş taşı birikimine sebep olup diş eti problemlerine yol açabilirler.
Fonksiyon: Dişler çapraşık olduğunda tam olarak fonksiyon göremezler. Çiğneme, yutkunma ve konuşma fonksiyonları bozulabilir.
Estetik: Etkili bir gülümseme kişinin kendine güvenini arttırır. Okulunda, işinde ve topluluklarda pozitif etki sağlar.

TEDAVİYE BAŞLAMA YAŞI

Ortodontik problemle ilk karşılaşıldığında veya şüphelenildiğinde ortodontistebaşvurulmalıdır. Çocukların ortodontistle ilk tanışma yaşı 7 yaş civarındaolmalıdır. Problemler ne kadar erken yaşta fark edilip düzeltilirse elde edilenler o kadar kalıcı olur.
Birçok ortodontik problemin tedavisi, çenelerin büyümesi yavaşlamadan veya sona ermeden önce fark edildiğinde daha kolay olmaktadır. Erken tedavi ileri yaşlarda yapılacak olan cerrahi girişimli ortodontik tedavi gereksimini ortadan kaldırabilir.

ERİŞKİNLERDE ORTODONTİK TEDAVİ


Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilmektedir. Erişkinlerde tedavi sorasında büyümeden yararlanalamadığı için çene kemiklerinin müsade etmiş olduğu sınırlarda ortodontik tedavi yapılır. 

Dişlerinde braketlerin görünmesini istemeyen erişkin hastalar için şeffaf veya diş renginde "estetik braketler" kullanılabilmektedir. Ayrıca dişlerin iç yüzeylerine yaptırılan lingual braketler de üretilmiştir.

Ortodonti-Cerrahi İşbirliği


Ortodontik tedavi ile düzeltilme sınırları dışında olan problemler cerrahi - ortodonti ortak çalışması ile düzeltilebilmektedir. 

Çene deformitelerinin yarattığı diş kapanış bozuklukları hem fonksiyonun (çiğneme, ısırma ve konuşma) bozulmasına, hem de görünüm bozulmasına dolayısıyla da psikolojik problemlere yol açmaktadır. 

Operasyon öncesi ortodontik teller ile dişler çene kemiği içinde ideal yerlerine getirilir. Ortodontist ameliyatı yapacak olan cerrah ile birlikte ameliyat planlaması yapar. 


* Operasyonlar genel anestezi altında gerçekleştirilir.