PROTEZ LABORATUVAR PROTETİK TEDAVİ(PROTEZ)
Diş hekimliğinin ana branşlarından biridir.
Halk arasında porselen diş, kuron, köprü, çivi diş, implant diş , takma diş, damak, kancalı diş diye tabir edilen hepimizin duyduğu bu terimlerin hepsi bu branşın hizmetleridir.
Yani en büyük dişhekimliği branşıdır.
Estetik dişhekimliğinde yaygın olarak kullanılan lamina kaplama, zirkonyum porselenler, empress porselenler yani kısacası metalsiz porselenleri uygularlar.
Burada öncelikle bir sınıflama yapmak gerekirse protezi 3 bölümde inceleyebiliriz.
Sabit protezler
1-porselen kronlar – köprüler
2-metalsiz estetik porselenler
3-postcore(poskor-dişin içine çivi uygulanır) protezler
Hareketli protezler
1-tam damak protezleri
2-bölümlü protezler
3-hassas tutuculu protezler
4-overdenture protezler ( dişlerin köklerinden faydalanılır
İmplant ( çivi diş-diş ekme) Protezleri
1-İmplant üstü hareketli protezler
2-İmplant üstü sabit protezler
Estetik amaç ön plandadır ama bunun dışında aşırı harabiyetli dişlerde, diş eksikliklerinde,tam dişsizlik durumlarında, kalıtımsal veya ailesel genetik diş problemlerinde protezler uygulanır.
Protez hemen yaptırabilir miyim?
Genelde ilk randevuda hastalarımızla tanışma ve muayene yapılır. Ardından tedavilere geçilir. Protez tedavisi ağızdaki diğer tedaviler bittikten sonra başlanır. Diş eti tedavisi, cerrahi çekimler, dolgular ve kanal tedavileri biter, ağız hazırlanır sonrasında proteze başlanır.
Eğer bu şekilde olmazsa ne olur?
Protetik diş tedavisi iyi bir planlama gerektirir. Hekimin bu konuda bilgisi çok önemlidir. Eğer ağız hazırlığı yapmadan planlama yapılır, başlanır ve bitirilirse başarısız olunacaktır. Çünkü protez her zaman sağlam çürüksüz bir diş altyapısı, iyi bir ağız hijyeni ister.
Ne kadar sürede yapılır?
Protetik diş tedavisinde belli bir süre vermek yanlıştır, ama ölçü alınıp laboratuar aşamalarına başlandıktan sonra 1 hafta-10 gün gibi bir sürede protezler takılabilir. Tabi yine hastalarda farklılıklar göstermektedir.
Estetik doğal bir görünüm nasıl sağlayabilirim?
Günümüzde dişhekimliğindeki hızlı ilerlemelerle artık diş doğallığında protezler yapılmaktadır. Bunun için doğal dişlerin ışık geçirgenliğine çok yakın içinde altyapısında metal kullanılmayan emress (pres porselenler), zirkonyum, inseram, lamina ( laminate-yaprak porselenler-tırnak porselenler-Da vinci porselenleri vs.. ) porselenleri kullanılarak kaplamalar yapılmaktadır.
Peki ben dişlerimi kestirmek istemiyorum. Ne yapmam lazım?
Lamina( lamineyt-laminate ) tekniği denilen bir tedavi uygulanabilir.
Lamina tekniği nedir?
Bu teknikte dişten bazı durumlarda hiç, bazı durumlarda da cansız olan mine dokusundan 0.3-1 mm arasında preparasyon(kaldırma) işlemi yapılır ve ölçü alınır. Dişlerin sadece ön yüzüne yapıştırma şeklinde uygulanır. Son derece estetik bir uygulamadır. Kesinlikle doğal diş görünümü yakalanır.
Hiç dişim kalmadı damak mı kullanmam lazım?
Hayır artık damak protezleri tedavide yerini implant üstü protezlere bırakmaktadır.
İmplant sadece damak protezlerinde mi kullanılır?
İmplant tek diş eksikliği olmak üzere bütün diş eksikliklerinde kullanılabilir. Eğer köprü istemiyorsanız yandaki dişlere zarar vermeden implant ( çivi diş) uygulanır iyileştikten sonra üzerine porselen kaplaması yapılır.
İmplant tedavisi ne kadar sürmektedir?
İmplant tedavileri bir cerrahi iyileşme periyodu gerektirir. Bu dönem yaklaşık 6 hafta ile 3 ay arasındadır. Eskiden 6 aylık dönemlerde iyileşme olurken şimdilerde bu dönem yarı yarıya kısalmıştır.bu dönemden sonra protez işlemi yine ölçü alma ile birlikte 1 hafta-10 gün arasında bitirilir.
İmplant Ağrılı bir işlem midir?
Hayır kesinlikle hastaların çoğu implant ameliyatından sonra çok kolaydı, hiç acımadı, hiç gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş şeklinde tepkiler vermektedirler.
İmplant herkese yapılabilir mi?
İyileşme süreci kötü etkilenmesi açıdan ileri derece ( kan şeker değeri 300 ) şeker hastalarında (diyabet ) yapılması uygun değildir. Ama kandaki şeker seviyesi tedavi ile düşürülürse uygulanabilir. Kemik seviyeleride ve kemik kalitesi de etkiler , fakat günümüz teknolojisinde implant tedavisi yaptırmak isteyen her hastaya kemik ilavesi yapılarak implant yapılmaktadır.
İmplant her yerde her klinikte yapılır mı?
Tabi ki klinik koşulları çok önemlidir. Tamamen B sınıfı otoklav sterilizasyonunun kullanıldığı kliniklerde yapılması uygundur. Aksi takdirde enfeksiyon kapma riski oldukça fazladır. Tedavi olumsuz yönde etkilenebilir. Cerrahi ve protez branşından doktorların multidisipliner çalışarak yapmasında fayda vardır.
İmplant cerrahisi ne kadar sürer?
İmplant cerrahisi tek dişte ortalama 30 dakika sürmektedir sonra günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. 1 hafta bir ilaç tedavisi sonrasında kontrol yapılır ve bekleme süreci başlar.